Tekstschrijven voor websites? Dan heb je ook kennis nodig van zowel webdesign als programmeren. Dat lijkt een aparte combinatie. Toch zijn juist deze drie vaardigheden samen zinvol wanneer je aan de slag gaat met een website.
Tekstschrijven voor websites: de techniek
Tekstschrijven voor websites draait voor mij om twee dingen. Op de eerste plaats maak ik goed geschreven tekst met een logische opbouw. Ik let daarbij natuurlijk op spelling, grammatica en doelgroep. Tekstschrijven voor het web is extra leuk omdat op een website ook foto’s, filmpjes en animaties staan. Het is nog een hele kunst om de tekst daarbij te laten aansluiten. Het liefst heb ik dat de tekst het allemaal nog mooier en interessanter maakt. Als tekstschrijver ben ik dan echt bezig met mijn vak: schrijfster.
Ten tweede is de geschreven tekst de belangrijkste input voor zoekmachines. (Ben jij toevallig op mijn site gekomen omdat je op Google hebt gezocht?) Nu is een ‘zoekmachine’ geen mens of zelfs maar een apparaat. Het is een computerprogramma. Die werken volgens vaste regels. Zulke regels leren kennen en toepassen is een belangrijk onderdeel van mijn vak. En zo verdiept iemand met een alfa-beroep (schrijfster) zich in een bèta-onderwerp: computerprogramma’s.
Webdesign is net programmeren
Een webdesigner voegt alle verschillende media op een website samen tot een aantrekkelijk geheel. Dat gaat om kleur en vorm, maar ook om interactie in de tijd. Als tekstschrijver voor websites leerde ik te snappen wat een goed ontwerp doet.
De ‘customer journey’ vind ik het boeiendste stukje ontwerp. Welke weg legt een bezoeker van je site af? Ik kijk op luchthavens en ziekenhuizen altijd hoe de borden, pijlen, kleuren en icoontjes iemand de weg wijzen. Thuis heb ik bakken vol kaarten die ik heb meegenomen van al mijn reizen. Ik kan ook nogal mopperen over verpakkingen en winkels die ‘niet logisch zijn ingedeeld’. Mensen op een plezierige, ontspannen manier de weg wijzen beschouw ik als een kunstvorm.
Ik kan mijn coole schetsen, strakke plattegronden en gelikte InDesign-ontwerpen niet rechtstreeks in een website plakken. Vormgeving van een site gebeurt met de programmeertaal CSS. Met een andere programmeertaal, JavaScript, kan ik allerlei handige animaties maken. Ook als ontwerper ben ik een groot deel van mijn tijd bezig met programmeren.
Programmeren dus…
Tekst en ontwerp vinden elkaar dus op een website via de kunst van het programmeren. En daar was ik als kind al absoluut door gegrepen. In de jaren ’80 zat ik achter mijn vaders computer kleine programmaatjes te schrijven. Basic was de taal die we toen gebruikten. Ik liet raketjes over mijn scherm vliegen en schreef in minder dan een seconde honderd strafregels.
Toen ik eenmaal op de universiteit zat en internet zo’n vlucht nam, was ik natuurlijk gefascineerd. Hoe kon ik nou vanuit Nederland een artikel lezen dat op een Australische computer stond? Ik heb de frustraties gekend als gebruiker van de allereerste zoekmachines. Die moest je bedienen met allerlei gekke commando’s en ze vonden zelden wat je zocht. Ik koos een studierichting waarin ik veel mocht programmeren. Thuis achter mijn computer verdiepte ik mij in het internet.
En met mijn eigen bedrijf doe ik nu, eindelijk, alles tegelijk. Schrijven, ontwerpen en programmeren.